Popularni postovi

Stopalo

Čovjek spada u skupinu tabanaša; stopalo čitavim donjim dijelom nosi težinu tijela. Koža na tabanima gušća je od svih područja prekrivenih kožom na ljudskom tijelu. Evolucija čovjeka potaknula je postanak gušće kože na stopalima zbog njegova postupnog kretanja na samo dvije noge.
Stopalo je biološka struktura prisutna kod brojnih životinja, korištena u kretanju. Kod brojnih životinja, stopalo je odvojeni organ na završnom dijelu noge sačinjeno od jednog ili više segmenata, u pravilu uključujući kandže ili nokte.
Tu je prednji dio stopala:Prednji dio stopala sastoji se od 5 metatarzalnih kostiju, a na vrhovima se nalaze falange(kosti nožnih prstiju). Osnovna uloga im je da obezbjeđuju tijelu ravnotežu pri hodanju i trčanju. 
Skočni zglob – je pregibni zglob. Formiraju ga tibijafibula i talus (skočna kost) gornjeg dijela stopala. Ove kosti povezane su nizom ligamenata. Skočni zglob omogućava da se stopalo savije nagore i na dole i s jedne na drugu stranu.
O raznim mogućim povredama stopala i skočnog zgloba u narednim postovima,ovdje je cilj upoznati se sa čovjekovim dijelovima tijela.Nastavlja se....

tags:stopalo,skočni zglob


Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts