Popularni postovi

Gastroskopija


Gastroskopija ili gutanje sijalice, poznata kao gornja endoskopija iezofagogastroduodenoskopija je postupak koji omogućuje liječniku da detaljno pregleda vaš jednjak, želudac i dvanaesnik. To u narodu zovu gutanje sijalice.Savitljiva glatka cijev sa rasvjetom na vrhu, debljine vašeg malog prsta, uvodi se kroz usta do jednjaka, želuca i dvanaesnika. 
  U praksi nije to opasan pregled,malo je neugodan,ali ne svakome,na primjer ako pacijent nije ništa jeo od juče ,on će dobro proći ,dok onaj koji je došao sit, ima problema ,jer hrana hoće napolje a ne može od crijeva, koje je u grlu i crijevima.
Znači morate biti  poslušan pacijent i to je sve.Sve traje par minuta. Ova metoda zv.gutanje sijalice je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira.  za početak je dosta,nastavlja se uskoro,i to priče onih koji su to sve doživjeli.ne zaboravite da gutanje sijalice može spasiti život.


tags:gastroskopija,želudac,jednjak,endoskopija,gutanje sijalice,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts