Popularni postovi

Srce i mpulsi

Srce je tema o važnom unutrašnjem organu koje mora raditi bezprijekorno, inače....O srcu se može pisati danima ovdje će biti ukratko opisano srce i  i što ono obavlja.
Srce je građeno od tri sloja:
  • endokard - oblaže unutrašnjost srca
  • miokard - najdeblji sloj koji sadrži poprečno prugaste mišićne stanice i provedbene srčane mišićne stanice
  • epikard - vanjski sloj, viseralni dio osrčja (lat. pericardium)
Srčani skelet posebna je vezivna struktura na koje se vežu mišićne stanice, a sastoji se od četiriju fibroznih prstena i dvaju fibroznih trokuta.
Srce je šuplji mišić, veličine stisnute šake, koji pumpa krv kroz krvne žile. Smješteno je u prsnom košu. Srce čovjeka ima masu 200 - 425 grama. Izvana ga štiti vanjska opna - osrčje. Srce je građeno od srčanoga mišićnog tkiva. Dobro je prokrvljeno što mu osigurava dovoljno hrane i kisika. Ovaj šuplji mišićni organ podijeljen je mišićnim zidom na lijevu i desnu stanu. Svaka strana dijeli se na dva dijela - manji je pretklijetka, a veći klijetka. Elastične opne - srčani zalisci - reguliraju prolaz krvi iz pretklijetke u klijetku. Oni imaju ulogu ventila: propuštaju krv u jednom smjeru, iz pretklijetke u klijetku. Tlak krvi koja prolazi iz pretklijetke u klijetku zatvori srčane zaliske pa vraćanje krvi nije moguće.
Normala broj otkucaja srca je u minuti 60-80.
Velike arterije vode krv iz srca u organe, a manje služe kao prijelaz između arterija i vena koje "prljavu" krv vode u desno srce i pluća.
Kapilare omogućuju da krv s kisikom i hranjivim tvarima prođe u sva tkiva. Krv istodobno kupi otpadne tvari iz tkiva, koje ulaze u krvotok te venama idu u pluća na pročišćavanje. 
Srce kao mišićni organ ima svoje krvne žile - koronarke, desnu i lijevu, koje se odvajaju od aorte i koje kao mreža obavijaju srce te čine posebnu koronarnu cirkulaciju, važnu za dobar rad srčanog mišića. 

I srce se godinama umori zato srce i krvne žile od bolesti možemo štiti raznim mjerama prevencije. Srčane bolesti su u stalnom porastu i još uvijek su vodeći uzrok smrti, pa stoga raznim mjerama zaštite zdravlja moramo posvetiti puno veću pozornost u očuvanju ovog organa.Da bismo iole imali zdravo srce u starosti moramo se već u mladosti spremati za zdravlje u starosti.Ukratko voditi zdrav život te zdrava hrana i piće su osnov zdravog srca...

tags:srce,srčane bolesti,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts