Popularni postovi

Žučni mjehurŽuč svi znamo da ima neku funkciju i da su mnogi operisali žuč.Sada malo više detalja o žuči i kako se liječiti do odlaska ljekaru...Žučni mjehur je dug od 8-11 cm i smješten je na donjoj strani desnog jetrenog režnja. Jetra neprekidno luči žuč bez obzira na probavu i ta žuč napušta jetru kroz zajednički žučni kanal (lat. ductus hepaticus communis) i odlazi u dvanaestopalačno crijevo ili žučnu kesu. Kod čovjeka se žučni mjehur nalazi ispod desnog rebarnog luka.
Žučni mjehur je kruškoliki organ koji služi kao rezervoar za žuč, koja se u njemu koncentrira i postaje tri do četiri puta gušća od one koja dolazi iz jetre jer sluzokoža žučne kese apsorbira višak vode.U žučnom mjehuru nalazi se oko 50 ml žuči koja se otpušta kada hrana koja sadrži masti uđe u probavni trakt, stimulišući lučenje holecistokinina. Žučne soli učestvuju u probavi masnih kapljica koje se rasprše pod dejstvom žuči na sličan način kao što to radi deterdžent. Na taj način se poveća površina masnih kapljica na koje tada lakše djeluje enzim lipaza koji je zadužen za razgradnju masti.
Jedan od najefikasnijih lijekova kod upale žučne kese je obično jabukovo sirće i sok od jabuke te cijeđeni sokovi od na primjer cvekle,jabuke,celera itd.

tags:žuč,lijek,upala,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts