Popularni postovi

Mastopatija


Dijagnoza mastopatije se postavlja na osnovu pregleda dojki, ultrazvučnim nalazom i mamografijom, a kod prisustva iscjedka galaktografijom i citološkom analizom. Kod svih sumnjivih nalaza dijagnostiku je potrebno dopuniti punkcijom ili biopsijom sumnjivih promjena, odnosno histološkom analizom tkivnih promena.

Mastopatija (cistična hiperplazija grudi) je cistogeneza dojki, izazvana hiperplazijom grozdastog epitela. Pogađa žene koje su prešle četrdesetu, koje pate od poremećaja ciklusa ili steriliteta ili su imale pobačaj. 
Javljaju se povremeni bolovi u grudima koji se penju i pojačavaju se kod psihičkih poremećaja, pred menstruaciju i koji slabe posle menstruacije. U grudima se palpiraju mnoga otvrdnuća – okrugla, ovalna ili režnjevita, koja zavise od menstrualnog ciklusa i psihičkog stanja.
kako se može i prirodno liječiti  mastopatija:Terapija bi trajala  6 mjeseci a po potrebi duže  ali može i kraće, potrebno je piti čaj od: vrkute,nevena, zlatnice,uručice, matičnjaka,maslačka,kamilice i maline.
 Diuretskim djelovanjem bilja pojačat ćemo lučenje viška tekućine koja se nakuplja u međustaničnom prostoru i tako smanjiti nebreklost i bol. Druge biljke imaju smirujuće i imunološko djelovanje što je važno zbog djelovanja na ciste i njihovo smanjivanje i nestanak. Potrebno je piti litru čaja dnevno uz korištenje biljnih kapi od koprive, imele i nevena.Uz ovo ide i posebna krema za dojke,mazanje je potrebno najmanje mjesec dana.Ova narodna terapija suši ciste i kvržice u dojkama.

tags:mastopatija,dojke,ciste,ljekovito bilje,kapi,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts