Popularni postovi

Jetra

Jetra se nalazi u desnom dijelu stomaka,kako kažu medicinski u desnom rebarnom dijelu,proteže se od desne bradavice do sredine pluća i dole ispod prsnog koša i prema pazuhu, pa je tako i najveći organ u stomaku te najveća žlijezda u čovjeku.Jetra ima brojne važne funkcije za organizam kao što su npr. sinteza proteina, detoksifikacija kemijskih spojeva ili stvaranje biokemijskih molekula važnih za probavu
Kod čovjeka jetra ima važnu ulogu u metabolizmu obavljaјući mnoštvo funkciјa, uključuјući detoksifikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina. Јetra također proizvodi žuč, koјi јe važan prilikom probave. Medicinski termini koјi su u vezi sa јetrom.
Težine čovjekove jetre od 1200 do 1600 grama i sastoji se od dva riježnja.Jetra radi kako kažu ko "DOXA" jer ima bezbroj radnji za koje je zadužena.Kada je oštećeno 2/3 tkiva jetre, ona još uvijek može da zadovolji potrebe organizma, a laboratorijski nalazi krvi još uvijek pokazuju relativno normalne vrijednosti. Kada je oštećena i posljednja trećina jetre, tek će tada laboratorijske analize pokazati loše rezultate.
Vezano za jetru može se istači hepatologija kojom se bave infektolozi,internisti i pedijatri,gastroenterolozi, hirurzi i lijekari niza drugih specijalnosti.
 Važni znakovi da s jetrom nije sve kako treba su otprilike sljedeći: hroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja,tupa bol ,u dijelu gdje se nalazi jetra,kako s prednje tako i i sa zadnje strane, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. Dobro se pridržavati dijetalne ishrane za jetru,neki čajevi koji su dokazano dobri uglavnom blagi čajevi jer oštećena jetra osjeti i vodu ako joj ne odgovara posebno teška hrana koju treba da se zaboravi,alkohol gazirana pića,cigarete itd.
Dio koji zauzima jetra može se masirati dlanom,to se zove dlanovanje, 36 puta se pokrene dlanom desne ruke u pravcu kazaljke na satu ,to se može naći i na internetu treba probati jer vrijedi masirati jetru.

tags:jetra,uplal jetre,dlanovanje,funkcija,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts