Popularni postovi

Štitnjača

Štitna žlijezda je problem kako statistika pokazuje više kod žena.Iako je mala teška samo 30 grama zna praviti velike probleme.Za sintezu hormona štitaste žlijezde potreban je jod. Jod dobivamo uglavnom iz hrane. Dovoljna količina joda je oko 50 mg godišnje.Štitna žlijezda (štitnjačalat. glandula thyreoidea), endokrina žlijezda, nalazi se na prednjoj strani vrata, ispodgrkljana.
 Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa stanjenim prednjim dijelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dvarežnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan. 

Hormoni štitnjače u organizmu djeluju tako da povećavaju opću razinu metabolizma što znači da će u slučaju viška hormona štitnjače razina tog metabolizma, odnosno potrošnja biti povećana. Štitnjača utječe na pojačanje mentalnih procesa, ubrzanje rada srca, disanja i probave. Hormoni štitne žlijezde djeluju i na cjelokupni neuroendokrini sustav, pa je utjecaj na ponašanje i opće raspoloženje velik. Kao i druge žlijezde s unutarnjim izlučivanjem svoje produkte koje nazivamo hormonima izlučuje u krv i preko njih djeluje na sva i najudaljenija tkiva i organe u ljudskom organizmu. Ne postoji gotovo niti jedno tkivo ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače....
Ako primjetite neke simptome gušenja ili neke tegobe krkljanja u grlu ,nekog zapinjanja,promjenu glasa itd. javite se vašem ljekaru a o tegobama će biti riječi drugi put.

tags:štitnjača,hormoni,

Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts