Popularni postovi

Jetra i virusi

Jetra je najveći organ u našem tijelu, teži 1200-1500 mg i čini pedeseti dio ukupne tjelesne mase. U djece je relativno veća te čini njezin osamnaesti dio. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i zaštićena rebrima. Gornji rub jetre projicira se u visini bradavica. Razlikujemo dva jetrena režnja: lijevi, manji, i desni, koji je šesterostruko veći.




Funkcionalna je jedinica jetreni režnjić ili lobulus.

 Jetra ima centralnu ulogu u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata, masnih kiselina, vitamina i minerala, hormona, u produkciji žuči i detoksikaciji lijekova. Iz navedenih razloga jetru nazivaju hemijskom tvornicom našeg organizma. Sada malo o jednoj zaraznoj bolesti koja napada jetru.Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (hronični). U nekim slučajevima, akutni hepatitis prelazi u hronično stanje, ali hronični hepatitis se može također razviti samostalno. Uzroci bolesti Većina slučajeva hepatitisa je izazvana virusima koji napadaju jetru, a označeni su slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Hronični virusni hepatitis B i C, te ciroza jetre su jedan od vodećih svjetskih zdravstvenih problema. U svijetu postoji oko 300 miliona hroničnih nosioca B virusa i 150 miliona nosioca C virusa.

Ove osobe su s najvećim rizikom razvoja ciroze i karcinoma jetre. U globalnoj kontroli virusnihhepatitisa prevencija i rani adekvatni tretman su od najvećeg značaja. U prevenciji i ranom otkrivanju sa skrining procedurama primarno mjesto pripada porodičnoj medicini, jer je porodični ljekar prvi u prilici da prepozna riziko faktore za infekciju virusima B i C. Sutra nastavak i samopomoć kod bolesti jetre.


tags:jetra,bolesti jetre,hepatitis,

Popular Posts