Popularni postovi

Štitnjača i prehrana

 Štitnjača ako ne radi kako treba i ako ima nedostatak joda u tijelu tada možemo koristiti neke namirnice koje imaju u sebi joda, a to su ove:  morske ribe, alge, jaja, jogurt, gospodine, jodirana sol. Pojedine namirnice na neki način brane pravilno organiziraju iskorištavanje jode i mogu umanjiti sposobnost organizacije da iskoriste jod za sintezu hormona štitnjače. Dobro je znati da u te namirnice ubrajamo: karfiol, kelj, prokulice, repu i kikiriki.


Jod je neophodan element za normalan rad ovih muških žlijezda. Hormoni štitnjače kontrolišu brzinu kojom će se izmjenjivati ​​tvari u našem organizmu, koliko brzo će se tvari uz prisustvo kisika razgraditi, a novonastale strukture ugraditi u stanicu. 

Hipotireoza je smanjena funkcija štitnjače i hipertireoza je uvećan rad štitnjače. Uz uvećanje štitnjače i pojave gušavosti (što i nije svaki put pravilo, jer se štitnjača može povećati i samo sa jedne strane), javlja se umor, zaboravnost, uvećanje tjelesne mase, nepodnošljivost hladnoća, zatvor stolice, suhoća kože i kose.K od Hiper ... nastupa ubrzanje metabolizma, srce brže kuca, krvni tlak je veći, nastupa gubitak težine, povećanje apetita, znojenje, nepodnošljivost gornjih linija, izbočenost očiju. 

Svako ko ima neke promjene u zdravlju neke probleme smetnje uzburkanosti tijela dobro je ispitati nalaze štitnjače osim krvi i nalaz ultrazvuka. Na primjer, davi vas u vratu, srce lupa, nervoza, krkljanje u grlu, hrapav glas itd.


Tagovi: štitnjača, štitna,


Nema komentara:

Objavi komentar

Popular Posts